fredag 19 september 2008

Allsvensk dödgrävning avsnitt 4


Det är märkligt. 1956 spelade IFK Malmö en dramatisk kvalmatch till allsvenskan mot IK Brage (2-2) hemma på Idrottsplatsen. En manlig supporter till IFK rusar in på planen och klappade till en bragespelare rakt över truten. Det räckte med oavgjort för att gulingarna skulle bli klara för allsvenskt spel.
52 år senare är båda lagen på väg med expressfart ner i div 3.
I den allsvenska maratontabellen står IK Brage noterat för 18 säsongen och IFK Malmö för 13 säsonger.
Brage kan räkna in två storhetstider, i slutet av 30-talet och kring 1980-talet. Efter det har laget åkt hiss mellan tabellerna.
Dalalaget har kommit tillbaka förr, men det har inte IFK Malmö efter man åkte ut 1962. Visst, ett misslyckat kval (mot IFK Norrköping) blev det i början av 1980-talet men sedan har det rått fotbollsskymning. Styrelsefolk har kommit och gått. Alla lika värdelösa. Ekonomin är ett ständigt bekymmer, år ut och år in. Ingen lösning i sikte, loppet verkar kört.


Annat var det 1960.IFK Malmös största fotbollsår någonsin. Laget blev inte bara bäst i Skåne utan knep en andra plats i allsvenskan. Kvartsfinalspel i Europacupen, en framgång som inget annat svenskt lag nått. Där blev det stopp. Stryk i båda matcherna mot Rapid Wien med 2-0. Efter det började resan åt fel håll.
En av de riktigt stora spelarna i klubben, Inge Blomberg, blev spelande tränare i Luleå. Andra sökte lyckan i andra klubbar. Kvar stod en handfallen styrelse som inte skänkt en tanke på återväxten.
2008 ser framtiden för IFK Malmö dyster ut. Klubben har spelat bort en hel generation. När IFK för ett par år sedan gjorde ett kort gästspel i Superettan ekade det tomt på läktarna. Till slut uppmanade man MFF:s supportrar att komma och heja på IFK Malmö. Då dök det upp några gula gubbar och fantaster från förr i tiden. Supporterklubben döptes snabbt till PRO...

Inga kommentarer: