måndag 1 september 2008

Allsvensk dödgrävning. Avsnitt 2.

I dag bjuder vi på ett klassiskt f d allsvenskt lag, Gårda BK samt Westermalms IF som verkligen dog. Men reste sig på det yttersta igen.
Gårda med sina vinröda tröjor spelade i allsvenskan 1935-1943. Göteborgsklubben är berömd för tre saker: kanoniären ”Svarte Filip” Johansson, alla tiders skyttekung med 39 strutar, spelade premiärsäsongen (1935) i allsvenskan för klubben. Gunnar Gren värvades från Göteborgs AIK och började sin lysande karriär på allvar i Gårda BK. Till sist-GÅRDASÄCKEN-ett helvetiskt försvarsspel med den legendariska målvakten Henock Abrahamsson som omutlig sista utpost.
1937 hemma på Ullevi (gamla) satte man ett prydligt publikrekord mot Brage med 26 178 åskådare. Gårda var poplaget som värvades sönder av de andra storklubbarna i Göteborg. IFK plockade till sig bl a Gunnar Gren.
Livet efter 1943 har varit en vandring i öknen. I dag ligger klubben sist i division 5 A. Framtiden är svajig, trots en rätt livlig ungdomsverksamhet.
Westermalms IF med två allsvenska säsonger1926-1929 dog på allvar 1950. Några eldsjälar drog igång kungsholmsklubben igen. 1962 lirade man i div 9. I dag är det Stockholm D som gäller, alltså div 7. Där är klubben ett mittenlag.
Det är knappt någon som minns att Westermalms IF en gång i tiden konkurrerade med både Hammarby, AIK och Djurgården. Publikrekordet 12 380 mot IFK Göteborg 1926 kommer att stå sig i all evighet.
En kul krumelur i kanten är att klubben under 20-talet anklagades för brott mot amatörbestämmelserna. Lagledaren Evald ”Bellan” Andersson betalade ut 50 kronor till spelarna för hemma- och 80 för bortamatcherna. Det var nära på att Svenska Fotbollförbundet diskat klubben.


Inga kommentarer: