fredag 5 september 2008

VM-kval i fotboll blev till krig mellan Schweiz-Sverige


Tro inte att det där med dramatik i samband med VM-kval i fotboll är något nytt. Inget slår kvalmatchen mot Schweiz i Bern 1961 inför VM i Chile 1962. Det rådde krig mellan Sverige och klocklandet Schweiz.
Uppladdningen inför den avgörande matchen i Bern var gigantisk. Sportsidorna fylldes värre än i dag med förhandsspekulationer. Edwin Ahlqvist, mannen bakom klassikerna All Sport och Rekordmagasinet, passade samtidigt på att sjösätta en helt ny sporttidning, Sportrevyn. Syftet glasklart. Man tänkte rida på framgångsvågen.
Förutsättningarna också glasklara. Det räckte med oavgjort resultat för att Sverige skulle bli klara till Chile-VM. Vårt land stod stilla söndagen den 29 oktober 1961
Det började lysande för svenskt vidkommande. Centern Agne Simonsson som spelade för Real Madrid, nickade in 1-0 redan i första minuten-se bilden med rubriken från Sportrevyn, här ovanför. Schweiz kvitterade i åttonde minuten och tog sedan ledningen med 2-1. Vårt franska proffs, Yngve Brodd, kvitterade för Sverige med ett rappt vänsterskott. Efter det utbröt ett fullständigt krig, både på planen på läkaren. Yttern Lennart Backman hade ett helvete med alla tomflaskor som haglade in.
Matchen slutade i allmänt kaos. Domaren borde ha brutit matchen. Sverige förlorade matchen med 3-2 och borde lämnat in en protest. Den dåvarande ledaren Eric Persson sa att så gjorde inte gentlemän...
Det blev en avgörande match mot klocklandet på neutralplan, Berlin den 12 november. Förlust med 2-1 och inget Chile, men det är en helt annan historia.
Sportrevyn som skulle bli en ny banbrytande sporttidning tvärdog. Ingen orkade med blaskan. Sverige fick sorg, för så upplevdes det. Jag vet för jag såg allt sammans i TV och känner än i denna dag, snart 47 år senare, vrede över detta misslyckade VM-kval.
Hoppas det går bättre denna gång. Albanien borde vi klara, lätt som en plätt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar