torsdag 28 augusti 2008

Allsvensk dödgrävning. Avsnitt 1.

Jag har gjort en djupdykning i fotbollens maratontabell. Det visar sig att ca 30 lag en gång i tiden lirat i allsvenskan men sedan försvunnit. Ja, vissa har t o m varit på väg ut ur seriesystemet. En gång klang och jubel. I dag sorg och Fonus på många håll. Det märkliga är att ingen bryr sig om denna dystra svanesång. Det ska denna SPORT-BLOGG ändra på med en rejäl dammsugning.
Vi börjar i div 2 Norra Svealand. Där spelar Sandvikens IF, Brynäs IF FK och Västerås IK.
Vi börjar med VIK, mera berömda för hockey än fotboll. En allsvensk säsong 1924/25.
1976 spelade man di div 7. 1980 splittrades klubben. Omstart med ett damlag 1983. Några år senare ett herrlag på banan. Har under stor möda lyckats kravla sig upp i div 2. Ligger 3 poäng före Brynäs som ligger på kvalplats. Framtiden för VIK ser dyster ut. Kan inte gör annat med ett sådant namn på sin idrottsplats-Apalby.
Brynäs också mera känt för sitt hockeylag, spelar alltså i samma serie. Klubben i allsvenskan 1974 och blev sist. Märkliga likheter med VIK. 1975 sammanslagning med Gefle IF. Sex år senare spricker klubben i bitar men Gefle IF fortsätter till allsvenskan. Brynäs IF startar om i div 7, nu med tillägget FK i namnet. Farmtidsutsikterna dystra. Allsvenska klubben Gävle IF har tagit över.
Sandvikens IF ligger på 5:te plats i samma serie. Klubben har gjort 21 säsonger i allsvenskan. Publikrekordet på Jernvallen lyder på hela 20 288 åskådare. Det var i en match mot IFK Norrköping 1957. Då hade Sandviken IF ett storlag med Arne Hodin, Bengt Sjögren mfl. Åkte ur allsvenskan 1961. För att aldrig komma tillbaka?
I dag är det bara bandy som gäller i Sandviken. Fotbollen kämpar för sin överlevnad. Jag såg dom många gånger när det begav sig och beundrade målvakten "Tjofsen" Ohlsson storligen.
Heja Sandvikens IF! Kom igen nu!


Inga kommentarer: